Polyglyceryl-6 Polyricinoleate

Bueno

Emoliente

Polyglyceryl-6 Polyricinoleate at a glance

  • Versatile emollient and emulsifier
  • Also has dispersing and texture-enhancing properties
  • May be plant-derived or synthetic
  • Considered safe as used in cosmetics

Polyglyceryl-6 Polyricinoleate description

Polyglyceryl-6 polyrincioleate is a polymeric ester (polyester) made from a blend of castor oil and the humectant polyglycerin-6. It offers emollient and emulsifying properties in cosmetics, which helps keep products with unlike ingredients (think oil and water) from separating. This ingredient has aesthetic benefits, too: along with a smooth, lubricating feel it also adds cushion and improves spreadability of lotions and creams. It also helps keep pigments and other ingredients properly dispersed in formulas. Usage levels of polyglyceryl-6 polyricinoleate range from 0.25–2%, with amounts up to 10% being used when this ingredient is part of a blend with similar ingredients. It may be plant-derived or synthetic and is considered safe and non-irritating as used in cosmetics.

Polyglyceryl-6 Polyricinoleate references

  • Nanomaterials, January 2021, pages 1–22
  • Journal of Cosmetic Science, January/February 2017, pages 42–47
  • Food and Chemical Toxicology, September/October 1998, pages 743–745

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Calificaciones de ingredientes

Excelente

Ingrediente sobresaliente con beneficios reales para la piel. Su eficacia está demostrada y respaldada por estudios independientes.

Bueno

Aunque no son tan beneficiosos como los de la categoría excelente, suelen ser necesarios para mejorar la textura, la estabilidad o la absorción de una fórmula.

Aceptable

Puede presentar ciertas limitaciones en cuanto a su apariencia, estabilidad o eficacia. A veces, son ingredientes básicos o que no cuentan con suficiente respaldo científico.

Poco recomendable

Aunque puede ofrecer algunos beneficios se recomienda evitarlo por su probabilidad de causar irritación, especialmente si se combina con otros ingredientes problemáticos.

Desaconsejable

Ha demostrado provocar efectos adversos como irritación, inflamación o sequedad, especialmente si se utiliza en altas concentraciones o junto con otros ingredientes irritantes.

Desconocido

No hemos encontrado este ingrediente en nuestro diccionario. Registramos todos los ingredientes desconocidos y actualizamos la información de forma continua.

Sin calificar

Ingrediente registrado, pero con la información científica disponible pendiente de revisar.