Castor Oil

Best

Emollient

Castor Oil at a glance

  • Plant-derived skin care ingredient
  • Used as an emollient which helps decrease water loss
  • Can enhance the absorption of other cosmetic ingredients
  • There is no substantiated research to prove that castor oil can stimulate hair growth

Castor Oil description

Castor oil is a plant-derived skin care ingredient used as an emollient in formulas. It’s derived from the castor bean whose main fatty acis is ricinoleic acid. Castor oil’s a unique emollient in that when dry, it forms a solid film that can have water-binding properties. Castor oil can also enhance the absorption of other cosmetic ingredients. This ingredient’s rarely associated with skin sensitivity, but can have a slightly sticky feel on skin. Castor oil may also show up on an ingredient label by its Latin name, _Ricinus communis_. Despite what you may have heard or read online, there is no substantiated research to prove that castor oil can stimulate hair growth.

Castor Oil references

  • Green and Sustainable Chemistry, November 2015, pages 154-163
  • International Journal of Toxicology, 2007, pages 31-77

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Calificaciones de ingredientes

Best

Probado y respaldado por estudios independientes. Ingrediente activo excepcional para la mayoría de los tipos de piel o problemas.

Good

Necesario para mejorar la textura, estabilidad o penetración de una fórmula.

Average

Generalmente no irritante, pero puede presentar problemas de aspecto, de estabilidad u otros que limiten su utilidad.

Bad

Hay probabilidad de irritación. El riesgo aumenta cuando se combina con otros ingredientes problemáticos.

Worst

Puede causar irritación, inflamación, sequedad, etc. Puede ofrecer algún beneficio en cierta medida, pero en general, se ha comprobado que causa más daño que beneficio.

Desconocido

No pudimos encontrarlo en nuestro diccionario de ingredientes. Registramos todos los ingredientes que faltan y realizamos actualizaciones continuas.

No calificado

Aún no hemos calificado este ingrediente porque no hemos tenido la oportunidad de revisar las investigaciones existentes sobre él.