polydextrose

Bueno

Humectante

polydextrose at a glance

  • Sugar-derived prebiotic fiber
  • Adds bulk to cosmetics
  • Has humectant properties on skin
  • Globally approved for use in foods

polydextrose description

Polydextrose is a polymer composed of glucose, sorbitol and citric or phosphoric acids. Considered a polysaccharide (complex sugar) and prebiotic, it’s used in cosmetics to enhance texture, stabilize formulas, add bulk, and improve the solubility of key ingredients such as salicylic acid. Polydextrose is also approved for use in food in over 60 countries, where it serves as a source of non-digestible prebiotic fiber and can also improve the flavor and mouth feel of low- and non-fat foods. Its neutral flavor makes it versatile in everything from baked goods to fiber-enriched beverages, including infant formula. Its safety as used in food was reevaluated in 2021 and the original safety conclusion was reconfirmed. As such, it is also considered safe for topical use via cosmetics without restrictions.

polydextrose references

  • Sugar-derived prebiotic fiber
  • Adds bulk to cosmetics
  • Has humectant properties on skin
  • Globally approved for use in foods

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Calificaciones de ingredientes

Excelente

Ingrediente sobresaliente con beneficios reales para la piel. Su eficacia está demostrada y respaldada por estudios independientes.

Bueno

Aunque no son tan beneficiosos como los de la categoría excelente, suelen ser necesarios para mejorar la textura, la estabilidad o la absorción de una fórmula.

Aceptable

Puede presentar ciertas limitaciones en cuanto a su apariencia, estabilidad o eficacia. A veces, son ingredientes básicos o que no cuentan con suficiente respaldo científico.

Poco recomendable

Aunque puede ofrecer algunos beneficios se recomienda evitarlo por su probabilidad de causar irritación, especialmente si se combina con otros ingredientes problemáticos.

Desaconsejable

Ha demostrado provocar efectos adversos como irritación, inflamación o sequedad, especialmente si se utiliza en altas concentraciones o junto con otros ingredientes irritantes.

Desconocido

No hemos encontrado este ingrediente en nuestro diccionario. Registramos todos los ingredientes desconocidos y actualizamos la información de forma continua.

Sin calificar

Ingrediente registrado, pero con la información científica disponible pendiente de revisar.