Sorbitol

Best

Humectante

Sorbitol at a glance

  • Type of sugar that attracts and holds moisture to skin
  • Helps stabilize and improve texture of gel formulas
  • Can keep clear formulas from becoming cloudy
  • Naturally sweet taste is sometimes used to flavor lip products

Sorbitol description

Sorbitol is a type of sugar that can be created synthetically or derived from natural sources. Similar to glycerine, it is a hydrating ingredient (technically a humectant), thickening agent, and slip agent. Its sugar component makes sorbitol an intriguing prebiotic, an ingredient that can “feed” the probiotics that make up a person’s skin microbiome, thus helping it become balanced. Specifically, sorbitol’s breakdown by certain probiotics can create beta-glucan, a skin-calming antioxidant.

Sorbitol references

  • International Journal of Pharmaceutics, January 2019, pages 175–183
  • Clinical Medicine and Research, January 2017, pages 75–87
  • Frontiers in Microbiology, December 2017, ePublication
  • 3 Biotech, June 2012, pages 115-125
  • The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, August 2011, pages 31-49
  • Applied Biochemistry and Biotechnology, July-September 2004, pages 321-336
  • https://www.cir-safety.org/sites/default/files/Mannitol,%20Sorbitol,%20Xylitol_0.pdf

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Calificaciones de ingredientes

Mejor

Probado y respaldado por estudios independientes. Ingrediente activo excepcional para la mayoría de los tipos de piel o problemas.

Bueno

Necesario para mejorar la textura, estabilidad o penetración de una fórmula.

Promedio

Generalmente no irritante, pero puede presentar problemas de aspecto, de estabilidad u otros que limiten su utilidad.

Malo

Hay probabilidad de irritación. El riesgo aumenta cuando se combina con otros ingredientes problemáticos.

Peor

Puede causar irritación, inflamación, sequedad, etc. Puede ofrecer algún beneficio en cierta medida, pero en general, se ha comprobado que causa más daño que beneficio.

Desconocido

No pudimos encontrarlo en nuestro diccionario de ingredientes. Registramos todos los ingredientes que faltan y realizamos actualizaciones continuas.

No calificado

Aún no hemos calificado este ingrediente porque no hemos tenido la oportunidad de revisar las investigaciones existentes sobre él.