Sorbitol

Excellente

Humectante

Sorbitol at a glance

  • Type of sugar that attracts and holds moisture to skin
  • Helps stabilize and improve texture of gel formulas
  • Can keep clear formulas from becoming cloudy
  • Naturally sweet taste is sometimes used to flavor lip products

Sorbitol description

Sorbitol is a type of sugar that can be created synthetically or derived from natural sources. Similar to glycerine, it is a hydrating ingredient (technically a humectant), thickening agent, and slip agent. Its sugar component makes sorbitol an intriguing prebiotic, an ingredient that can “feed” the probiotics that make up a person’s skin microbiome, thus helping it become balanced. Specifically, sorbitol’s breakdown by certain probiotics can create beta-glucan, a skin-calming antioxidant.

Sorbitol references

  • International Journal of Pharmaceutics, January 2019, pages 175–183
  • Clinical Medicine and Research, January 2017, pages 75–87
  • Frontiers in Microbiology, December 2017, ePublication
  • 3 Biotech, June 2012, pages 115-125
  • The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, August 2011, pages 31-49
  • Applied Biochemistry and Biotechnology, July-September 2004, pages 321-336
  • https://www.cir-safety.org/sites/default/files/Mannitol,%20Sorbitol,%20Xylitol_0.pdf

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Calificaciones de ingredientes

Excelente

Ingrediente sobresaliente con beneficios reales para la piel. Su eficacia está demostrada y respaldada por estudios independientes.

Bueno

Aunque no son tan beneficiosos como los de la categoría excelente, suelen ser necesarios para mejorar la textura, la estabilidad o la absorción de una fórmula.

Aceptable

Puede presentar ciertas limitaciones en cuanto a su apariencia, estabilidad o eficacia. A veces, son ingredientes básicos o que no cuentan con suficiente respaldo científico.

Poco recomendable

Aunque puede ofrecer algunos beneficios se recomienda evitarlo por su probabilidad de causar irritación, especialmente si se combina con otros ingredientes problemáticos.

Desaconsejable

Ha demostrado provocar efectos adversos como irritación, inflamación o sequedad, especialmente si se utiliza en altas concentraciones o junto con otros ingredientes irritantes.

Desconocido

No hemos encontrado este ingrediente en nuestro diccionario. Registramos todos los ingredientes desconocidos y actualizamos la información de forma continua.

Sin calificar

Ingrediente registrado, pero con la información científica disponible pendiente de revisar.