Cellulose Gum

Good

Mejora la textura

No known benefits

Cellulose Gum at a glance

  • Natural polymer that helps thicken cosmetics
  • Its water-binding and film-forming properties to improve skin’s hydration
  • Can be used to control the viscosity and help products dispense properly
  • Plays a role in stabilizing water-based emulsions

Cellulose Gum description

Cellulose gum is a natural, plant-derived ingredient that is most often used as a thickener but also used as a film-forming agent. The versatility of cellulose gum makes it a valuable addition to many types of water-based formulas since it also helps control viscosity to improve how products dispense. In addition, cellulose gum plays a role in stabilizing water-based emulsions. This ingredient has been deemed safe as used in cosmetics by the Cosmetic Ingredient Review panel. Cellulose gum is also a food-grade ingredient, further testament to its safety. Usage levels in cosmetics and oral care products such as toothpaste range from 0.0002–20%.

Cellulose Gum references

  • Journal of Materials Science, Materials Medicine, May 2020, ePublication
  • Cosmetic Ingredient Review, March 2009
  • Preventive Nutrition and Food Science, September 2018, pages 269–274
  • Cosmetic Ingredient Review, March 2009, pages 1–49

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Calificaciones de ingredientes

Mejor

Probado y respaldado por estudios independientes. Ingrediente activo excepcional para la mayoría de los tipos de piel o problemas.

Bueno

Necesario para mejorar la textura, estabilidad o penetración de una fórmula.

Promedio

Generalmente no irritante, pero puede presentar problemas de aspecto, de estabilidad u otros que limiten su utilidad.

Malo

Hay probabilidad de irritación. El riesgo aumenta cuando se combina con otros ingredientes problemáticos.

Peor

Puede causar irritación, inflamación, sequedad, etc. Puede ofrecer algún beneficio en cierta medida, pero en general, se ha comprobado que causa más daño que beneficio.

Desconocido

No pudimos encontrarlo en nuestro diccionario de ingredientes. Registramos todos los ingredientes que faltan y realizamos actualizaciones continuas.

No calificado

Aún no hemos calificado este ingrediente porque no hemos tenido la oportunidad de revisar las investigaciones existentes sobre él.