Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil

Excellente

Antioxidante

Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil at a glance

  • Non-volatile, non-fragrant plant oil
  • Used as an emollient ingredient
  • Rich source of triglycerides + fatty acids
  • Has antioxidant properties

Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil description

_Prunus amygdalus dulcis_ (sweet almond) oil is a non-volatile, non-fragrant oil extracted from the seeds of almonds and used as an emollient and to help skin retain moisture. Almond oil is a rich source of skin-replenishing ingredients including triglycerides and several fatty acids (oleic, linoleic, and myristic among them). In addition to these benefits, as with all non-fragrant plant oils, sweet almond oil has antioxidant properties. It is not known to cause sensitivity; however, it is contraindicated for use by those with nut allergies.

Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil references

  • Journal of Cosmetic Dermatology, January 2022, ePublication
  • International Journal of Cosmetic Science, December 2021, ePublication
  • Cosmetics, June 2015, pages 48-65
  • ISRN Toxicology, September 2013, ePublication
  • Complementary Therapies in Clinical Practice, February 2010, pages 10-12
  • Journal of Agricultural and Food Chemistry, June 2008, pages 4,096-4,10

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Calificaciones de ingredientes

Excelente

Ingrediente sobresaliente con beneficios reales para la piel. Su eficacia está demostrada y respaldada por estudios independientes.

Bueno

Aunque no son tan beneficiosos como los de la categoría excelente, suelen ser necesarios para mejorar la textura, la estabilidad o la absorción de una fórmula.

Aceptable

Puede presentar ciertas limitaciones en cuanto a su apariencia, estabilidad o eficacia. A veces, son ingredientes básicos o que no cuentan con suficiente respaldo científico.

Poco recomendable

Aunque puede ofrecer algunos beneficios se recomienda evitarlo por su probabilidad de causar irritación, especialmente si se combina con otros ingredientes problemáticos.

Desaconsejable

Ha demostrado provocar efectos adversos como irritación, inflamación o sequedad, especialmente si se utiliza en altas concentraciones o junto con otros ingredientes irritantes.

Desconocido

No hemos encontrado este ingrediente en nuestro diccionario. Registramos todos los ingredientes desconocidos y actualizamos la información de forma continua.

Sin calificar

Ingrediente registrado, pero con la información científica disponible pendiente de revisar.