Phytosterols

Best

Extractos vegetales

Phytosterols at a glance

  • Naturally occurring, cholesterol-like molecules
  • Found in vegetable oils such as canola and sesame
  • Soothe and moisturise skin
  • Soy phytosterols replenish + restore ageing skin

Phytosterols description

Phytosterols are naturally occurring, cholesterol-like molecules found in all plant foods; the highest concentrations are found in vegetable oils such as canola, peanut, safflower, and sesame. Overall, nuts, seeds, and legumes are excellent sources of phytosterols, both for the body and for skin. When applied topically, phytosterols can both soothe and moisturise skin. Soy phytosterols in particular can help replenish and restore aging skin, keeping it pliant and supple. The usage level of phytosterols in cosmetics typically falls between 0.5–2%; however, higher amounts may be used if desired.

Phytosterols references

  • BioMed Research International, July 2018, ePublication
  • Skin Pharmacology and Physiology, April 2017, pages 115-138
  • Nutrients, December 2016, ePublication
  • Journal of Cosmetic Science, May-June 2008, pages 217-224

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Calificaciones de ingredientes

Mejor

Probado y respaldado por estudios independientes. Ingrediente activo excepcional para la mayoría de los tipos de piel o problemas.

Bueno

Necesario para mejorar la textura, estabilidad o penetración de una fórmula.

Promedio

Generalmente no irritante, pero puede presentar problemas de aspecto, de estabilidad u otros que limiten su utilidad.

Malo

Hay probabilidad de irritación. El riesgo aumenta cuando se combina con otros ingredientes problemáticos.

Peor

Puede causar irritación, inflamación, sequedad, etc. Puede ofrecer algún beneficio en cierta medida, pero en general, se ha comprobado que causa más daño que beneficio.

Desconocido

No pudimos encontrarlo en nuestro diccionario de ingredientes. Registramos todos los ingredientes que faltan y realizamos actualizaciones continuas.

No calificado

Aún no hemos calificado este ingrediente porque no hemos tenido la oportunidad de revisar las investigaciones existentes sobre él.