Peppermint

Desaconsejable

Fragancia sintética y natural

No known benefits

Peppermint description

Both the oil and the extract form of peppermint can have beneficial properties, but they can also have a sensitising effect on skin. Peppermint oil is a more potent sensitizer than peppermint water. Peppermint is a common cause of sensitivity on the face, particularly around the mouth, as it’s frequently used as flavoring in toothpastes. The oil contains 44% menthol, an ingredient believed to be largely responsible for peppermint oil’s benefits as well as its risks.

Peppermint references

  • Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, August 2015, pages 601-611
  • Contact Dermatitis, April 2008, pages 143-150 and January 2008, pages 9-14
  • Seminars in Cutaneous Medicine and Surgery, Volume 32, 2013, page 143
  • Basic and Clinical Pharmacology and Toxicology, June 2006, pages 575-581

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Calificaciones de ingredientes

Excelente

Ingrediente sobresaliente con beneficios reales para la piel. Su eficacia está demostrada y respaldada por estudios independientes.

Bueno

Aunque no son tan beneficiosos como los de la categoría excelente, suelen ser necesarios para mejorar la textura, la estabilidad o la absorción de una fórmula.

Aceptable

Puede presentar ciertas limitaciones en cuanto a su apariencia, estabilidad o eficacia. A veces, son ingredientes básicos o que no cuentan con suficiente respaldo científico.

Poco recomendable

Aunque puede ofrecer algunos beneficios se recomienda evitarlo por su probabilidad de causar irritación, especialmente si se combina con otros ingredientes problemáticos.

Desaconsejable

Ha demostrado provocar efectos adversos como irritación, inflamación o sequedad, especialmente si se utiliza en altas concentraciones o junto con otros ingredientes irritantes.

Desconocido

No hemos encontrado este ingrediente en nuestro diccionario. Registramos todos los ingredientes desconocidos y actualizamos la información de forma continua.

Sin calificar

Ingrediente registrado, pero con la información científica disponible pendiente de revisar.