Menthone

Worst

Irritant

No known benefits

Menthone at a glance

  • Volatile plant extract commonly derived from peppermint
  • Exhibits a minty scent
  • Can cause skin sensitization
  • Also has applications in the health and food industries

Menthone description

Menthone is a volatile monoterpene, most often derived from peppermint, uncommonly used in skin care and cosmetics for its minty fragrance. Menthone is structurally similar to menthol. Where menthol has a hydroxyl group, menthone contains a carbonyl group. Unlike menthol, it doesn’t cause a cooling, tingling sensation when applied topically. Like menthol, it can cause skin sensitization, redness and dryness due to the compound’s volatile fragrant nature. Outside of skin care, menthone has applications in the food and health industries.

Menthone references

  • Food and Chemical Toxicology, August 2021, ePublication
  • Pharmaceutical Development and Technology, June 2017, ePublication

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Calificaciones de ingredientes

Best

Probado y respaldado por estudios independientes. Ingrediente activo excepcional para la mayoría de los tipos de piel o problemas.

Good

Necesario para mejorar la textura, estabilidad o penetración de una fórmula.

Average

Generalmente no irritante, pero puede presentar problemas de aspecto, de estabilidad u otros que limiten su utilidad.

Bad

Hay probabilidad de irritación. El riesgo aumenta cuando se combina con otros ingredientes problemáticos.

Worst

Puede causar irritación, inflamación, sequedad, etc. Puede ofrecer algún beneficio en cierta medida, pero en general, se ha comprobado que causa más daño que beneficio.

Desconocido

No pudimos encontrarlo en nuestro diccionario de ingredientes. Registramos todos los ingredientes que faltan y realizamos actualizaciones continuas.

No calificado

Aún no hemos calificado este ingrediente porque no hemos tenido la oportunidad de revisar las investigaciones existentes sobre él.