Fructan

Excellente

Prebiótico/Probiótico/Posbiótico

Fructan at a glance

  • Prebiotic polysaccharide with potential skin microbiome benefits
  • Naturally present in fungi, bacteria, and plants such aloe vera, agave, barley, and chicory
  • Studied for skin-soothing properties
  • May also function as a humectant
  • Suppliers note this ingredient has excellent film-forming properties

Fructan description

Fructan is a polysaccharide with prebiotic properties that can potentially help improve the health of skin’s microbiome. Depending on the source and structure, fructans can be categorized into various types, such as fructooligosaccharides, inulin, and levan. Fructans are naturally present in fungi (yeast) and bacteria, as well as plants such aloe vera, agave, barley, chicory, and Jerusalum artichoke. Studies indicate fructans can soothe distressed skin while also increasing hydration through humectant properties. Certain fructans are also noted in research for their ability to help stabilize cosmetic emulsions. According to supplier data, fructan may also provide film-forming properties in skin care applications. Noted usage levels range from 0.2-30%.

Fructan references

  • PersonalCareCounicl.org, Accessed January 2023, ePublication
  • SpecialChem (supplier info), Accessed January 2023, ePublication
  • Journal of Microbiology and Biotechnology, September 2022, pages 1,373-1,381
  • Applied Microbiology and Biotechnology, January 2021, pages 769-784
  • Polish Journal of Chemical Technology, 2019, pages 44-49
  • PLOS One, July 2016, pages 1-24
  • Proceedings of the SCSK (Society of Cosmetic Scientists of Korea) Conference, 2003, pages 700-718

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Calificaciones de ingredientes

Excelente

Ingrediente sobresaliente con beneficios reales para la piel. Su eficacia está demostrada y respaldada por estudios independientes.

Bueno

Aunque no son tan beneficiosos como los de la categoría excelente, suelen ser necesarios para mejorar la textura, la estabilidad o la absorción de una fórmula.

Aceptable

Puede presentar ciertas limitaciones en cuanto a su apariencia, estabilidad o eficacia. A veces, son ingredientes básicos o que no cuentan con suficiente respaldo científico.

Poco recomendable

Aunque puede ofrecer algunos beneficios se recomienda evitarlo por su probabilidad de causar irritación, especialmente si se combina con otros ingredientes problemáticos.

Desaconsejable

Ha demostrado provocar efectos adversos como irritación, inflamación o sequedad, especialmente si se utiliza en altas concentraciones o junto con otros ingredientes irritantes.

Desconocido

No hemos encontrado este ingrediente en nuestro diccionario. Registramos todos los ingredientes desconocidos y actualizamos la información de forma continua.

Sin calificar

Ingrediente registrado, pero con la información científica disponible pendiente de revisar.