Inulin

Excellente

Humectante

Inulin at a glance

  • A prebiotic, plant-derived polysaccharide fiber
  • Helps support a healthy skin microbiome
  • Offers water-binding properties to hydrate and softens skin
  • Can improve texture of products without changing viscosity

Inulin description

Inulin is a complex carbohydrate that’s a source of soluble fiber in the human diet. It offers prebiotic benefits on skin, helping to improve the health of its microbiome, sometimes referred to as skin’s “invisible barrier”. Inulin used in cosmetics is usually derived from chicory root or sugarcane, although varying amounts occur in many plants, including wheat, onions, garlic, burdock, artichoke, and leeks. This prebiotic may also play a role in healing sensitive, reactive skin to better tolerate conventional cosmetic preservatives. Last, inulin has humectant properties since it can bind water and help slow its evaporation from skin’s uppermost layers. Usage levels of inulin in skin care are typically 0.5–3%. It’s often combined with other prebiotic or polysaccharide-type ingredients for synergistic benefits on hydration and skin’s microbiome.

Inulin references

  • Biomolecules, March 2021, pages 1–25
  • Microorganisms, January 2021, pages 1–14; and December 2020, pages 1–14
  • Frontiers in Nutrition, May 2019, pages 1–24
  • Foods, March 2019, pages 1–27
  • Polish Journal of Chemical Technology, 2019, pages 44-49
  • Beneficial Microbes, June 2014, pages 99­–107
  • Beneficial Microbes, June 2014, pages 99–107

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Calificaciones de ingredientes

Excelente

Ingrediente sobresaliente con beneficios reales para la piel. Su eficacia está demostrada y respaldada por estudios independientes.

Bueno

Aunque no son tan beneficiosos como los de la categoría excelente, suelen ser necesarios para mejorar la textura, la estabilidad o la absorción de una fórmula.

Aceptable

Puede presentar ciertas limitaciones en cuanto a su apariencia, estabilidad o eficacia. A veces, son ingredientes básicos o que no cuentan con suficiente respaldo científico.

Poco recomendable

Aunque puede ofrecer algunos beneficios se recomienda evitarlo por su probabilidad de causar irritación, especialmente si se combina con otros ingredientes problemáticos.

Desaconsejable

Ha demostrado provocar efectos adversos como irritación, inflamación o sequedad, especialmente si se utiliza en altas concentraciones o junto con otros ingredientes irritantes.

Desconocido

No hemos encontrado este ingrediente en nuestro diccionario. Registramos todos los ingredientes desconocidos y actualizamos la información de forma continua.

Sin calificar

Ingrediente registrado, pero con la información científica disponible pendiente de revisar.