Amylopectin

Bueno

Mejora la textura

No known benefits

Amylopectin at a glance

  • A polysaccharide commonly known as starch
  • Adds bulk, binds and helps improve texture of cosmetics
  • Derived from common foods such as bananas and potatoes
  • Considered safe for topical use

Amylopectin description

Amylopectin is a water-insoluble polysaccharide starch whose high molecular weight doesn’t penetrate skin. Its main purpose when used in cosmetics is to control the viscosity (thickness) of products via its binding properties. This contributes to the product’s texture and flow. In cosmetics, amylopectin may be supplied as a gel, liquid, or as granules. This starch, which is also a natural polymer, is derived from unripe fruit (bananas are a common source), tubers (potatoes) and cereal grains like wheat and barley. It makes up between 70–80% of what’s considered common starch, the latter being the polysaccharide amylose, which is the type of starch that can crystallize. Amylopectin is considered safe as used in cosmetics, with no concentration restrictions pertaining to its use.

Amylopectin references

  • Carbohydrate Polymers, November 2022, ePublication
  • Polymers, March 2022, pages 1–22
  • Molecules, June 2021, 1–16

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Calificaciones de ingredientes

Excelente

Ingrediente sobresaliente con beneficios reales para la piel. Su eficacia está demostrada y respaldada por estudios independientes.

Bueno

Aunque no son tan beneficiosos como los de la categoría excelente, suelen ser necesarios para mejorar la textura, la estabilidad o la absorción de una fórmula.

Aceptable

Puede presentar ciertas limitaciones en cuanto a su apariencia, estabilidad o eficacia. A veces, son ingredientes básicos o que no cuentan con suficiente respaldo científico.

Poco recomendable

Aunque puede ofrecer algunos beneficios se recomienda evitarlo por su probabilidad de causar irritación, especialmente si se combina con otros ingredientes problemáticos.

Desaconsejable

Ha demostrado provocar efectos adversos como irritación, inflamación o sequedad, especialmente si se utiliza en altas concentraciones o junto con otros ingredientes irritantes.

Desconocido

No hemos encontrado este ingrediente en nuestro diccionario. Registramos todos los ingredientes desconocidos y actualizamos la información de forma continua.

Sin calificar

Ingrediente registrado, pero con la información científica disponible pendiente de revisar.