Zea Mays (Corn) Kernel Meal

Average

Exfoliante

No known benefits

Zea Mays (Corn) Kernel Meal at a glance

  • The independent Cosmetic Ingredient Review panel has ruled Zea mays kernel meal safe as currently used in cosmetics, where its maximum concentration of use is 3%.

Zea Mays (Corn) Kernel Meal description

_Zea mays_ (corn) kernel meal, better known as cornmeal, is a course flour made from milling corn kernels. It is used in cosmetics preparations as a bulking agent and physical exfoliant (abrasive). As physical exfoliants go, cornmeal is considered milder than other options such as salt, walnut shells, or apricot pits. Still, it doesn’t come close to having the effectiveness of a well-formulated chemical BHA (beta hydroxy acid), AHA (alpha hydroxy acid), or PHA (polyhydroxy acid) exfoliant in solving skin care problems like clogged pores or sun damage. The independent Cosmetic Ingredient Review panel has ruled _Zea mays_ kernel meal safe as currently used in cosmetics, where its maximum concentration of use is 3%.

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Calificaciones de ingredientes

Mejor

Probado y respaldado por estudios independientes. Ingrediente activo excepcional para la mayoría de los tipos de piel o problemas.

Bueno

Necesario para mejorar la textura, estabilidad o penetración de una fórmula.

Promedio

Generalmente no irritante, pero puede presentar problemas de aspecto, de estabilidad u otros que limiten su utilidad.

Malo

Hay probabilidad de irritación. El riesgo aumenta cuando se combina con otros ingredientes problemáticos.

Peor

Puede causar irritación, inflamación, sequedad, etc. Puede ofrecer algún beneficio en cierta medida, pero en general, se ha comprobado que causa más daño que beneficio.

Desconocido

No pudimos encontrarlo en nuestro diccionario de ingredientes. Registramos todos los ingredientes que faltan y realizamos actualizaciones continuas.

No calificado

Aún no hemos calificado este ingrediente porque no hemos tenido la oportunidad de revisar las investigaciones existentes sobre él.