Vaccinium Myrtillus

Excellente

Antioxidante

Vaccinium Myrtillus at a glance

  • Also known as bilberry
  • Source of antioxidant compounds known as anthocyanins
  • Has calming abilities
  • Can boost skin’s environmental defenses against UVA light

Vaccinium Myrtillus description

_Vaccinium myrtillus_ (also known as bilberry is one of the best sources of antioxidant compounds known as anthocyanins, polyphenolic chemicals that give bilberries their dark colour. Not surprisingly, bilberries are similar to blueberries.[br] [br] Applied to skin, bilberry is known to strengthen skin against signs of redness, likely due to its calming properties. Bilberry can also boost skin’s environmental defenses in the presence of UVA light.[br] [br] Note that while bilberry contains antioxidants known as tannins, the amounts are low and unlikely to pose a risk to skin. Tannins are one of the antioxidant chemicals in some plants (the most well-known being witch hazel) that offer benefits and risks for skin when they comprise a larger portion of a plant’s antioxidants.

Vaccinium Myrtillus references

  • International Journal of Food Sciences, August 2014, pages 594-601
  • Journal of Photochemistry and Photobiology, March 2014, pages 27-35
  • Pharmacognosy Research, July-September 2011, pages 173-177
  • Biofactors, Volume 33, 2008, pages 249-266

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Calificaciones de ingredientes

Excelente

Ingrediente sobresaliente con beneficios reales para la piel. Su eficacia está demostrada y respaldada por estudios independientes.

Bueno

Aunque no son tan beneficiosos como los de la categoría excelente, suelen ser necesarios para mejorar la textura, la estabilidad o la absorción de una fórmula.

Aceptable

Puede presentar ciertas limitaciones en cuanto a su apariencia, estabilidad o eficacia. A veces, son ingredientes básicos o que no cuentan con suficiente respaldo científico.

Poco recomendable

Aunque puede ofrecer algunos beneficios se recomienda evitarlo por su probabilidad de causar irritación, especialmente si se combina con otros ingredientes problemáticos.

Desaconsejable

Ha demostrado provocar efectos adversos como irritación, inflamación o sequedad, especialmente si se utiliza en altas concentraciones o junto con otros ingredientes irritantes.

Desconocido

No hemos encontrado este ingrediente en nuestro diccionario. Registramos todos los ingredientes desconocidos y actualizamos la información de forma continua.

Sin calificar

Ingrediente registrado, pero con la información científica disponible pendiente de revisar.