Trehalose

Good

Humectante

Trehalose at a glance

  • Water-binding plant sugar that delivers hydrating properties for skin
  • Offers antioxidant properties to preserve skin’s youthfulness
  • Can also be used to thicken cosmetic formulas
  • White, odourless powder in its raw material form

Trehalose description

Trehalose is a water-binding plant sugar that has hydrating properties for skin. Research also shows it has great potential as a stability-enhancing ingredient in cosmetic formulations. It is sometimes used as a thickening agent. Trehalose also appears to offer antioxidant protection. While researchers aren’t 100% certain how it exerts this activity, studies show trehalose limits oxidative stress (a benefit that is always welcome when it comes to preserving the health and youthful appearance of skin). In its physical form, trehalose is described as a white, odourless powder. In 2019, the Cosmetic Ingredient Review Expert Panel deemed trehalose a safe cosmetic ingredient in the current practices of use. Their report surveyed products containing up to 2%.

Trehalose references

  • Cosmetics, October 2019, pages 1-10
  • Cell Death & Disease, July 2019, pages 1-16
  • International Journal of Toxicology, 2019, pages 5S-38S
  • Applied Microbiology and Biotechnology, February 2018, pages 2,965-2,976
  • Journal of Applied Polymer Science, May 2017, pages 1-6
  • Biomedical Reports, September 2014, pages 755-759
  • Journal of Pharmaceutical Sciences, June 2011, pages 2,020-2,053

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Calificaciones de ingredientes

Mejor

Probado y respaldado por estudios independientes. Ingrediente activo excepcional para la mayoría de los tipos de piel o problemas.

Bueno

Necesario para mejorar la textura, estabilidad o penetración de una fórmula.

Promedio

Generalmente no irritante, pero puede presentar problemas de aspecto, de estabilidad u otros que limiten su utilidad.

Malo

Hay probabilidad de irritación. El riesgo aumenta cuando se combina con otros ingredientes problemáticos.

Peor

Puede causar irritación, inflamación, sequedad, etc. Puede ofrecer algún beneficio en cierta medida, pero en general, se ha comprobado que causa más daño que beneficio.

Desconocido

No pudimos encontrarlo en nuestro diccionario de ingredientes. Registramos todos los ingredientes que faltan y realizamos actualizaciones continuas.

No calificado

Aún no hemos calificado este ingrediente porque no hemos tenido la oportunidad de revisar las investigaciones existentes sobre él.