Tamarindus Indica Seed Gum

Good

Emulsificante

Tamarindus Indica Seed Gum at a glance

  • Natural polysaccharide extracted from cluster bean seeds of the tamarind tree
  • Adds thickening and gelling properties to create smooth textures
  • Other functions include emulsion stabilizer, skin-conditioning agent, and humectant
  • “Upcycled” skin care ingredient when it is salvaged as a byproduct of tamarind fruit pulp waste

Tamarindus Indica Seed Gum description

Natural polysaccharide that adds thickening/gelling properties which create more aesthetically pleasing, smooth textures. May also function as an emulsion stabilizer, skin-conditioning agent, and humectant.

Tamarindus Indica Seed Gum references

  • Sumitomo Pharma Food & Chemical Co. (supplier info), Accessed July 2022, ePbulication
  • Polymers, February 2021, pages 1-11
  • Innovative Food Science & Emerging Technologies, December 2020, ePublication
  • Asian Journal of Pharmaceutical Sciences, September 2018, pages 398-408
  • Cosmetic Ingredient Review, October 2015, pages 1-87

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Calificaciones de ingredientes

Mejor

Probado y respaldado por estudios independientes. Ingrediente activo excepcional para la mayoría de los tipos de piel o problemas.

Bueno

Necesario para mejorar la textura, estabilidad o penetración de una fórmula.

Promedio

Generalmente no irritante, pero puede presentar problemas de aspecto, de estabilidad u otros que limiten su utilidad.

Malo

Hay probabilidad de irritación. El riesgo aumenta cuando se combina con otros ingredientes problemáticos.

Peor

Puede causar irritación, inflamación, sequedad, etc. Puede ofrecer algún beneficio en cierta medida, pero en general, se ha comprobado que causa más daño que beneficio.

Desconocido

No pudimos encontrarlo en nuestro diccionario de ingredientes. Registramos todos los ingredientes que faltan y realizamos actualizaciones continuas.

No calificado

Aún no hemos calificado este ingrediente porque no hemos tenido la oportunidad de revisar las investigaciones existentes sobre él.