Surfactant

Good

Cleansing Agent

No known benefits

Surfactant description

Short term for surface active agent. Surfactants degrease and emulsify oils and fats and suspend soil, allowing them to be washed away. Surfactants are used in most forms of cleansers and many are considered gentle and effective for most skin types. There are several types of surfactants that can be drying and sensitising for skin. When those are the main ingredients in a facial cleanser, body wash, or shampoo, they should be avoided; the most common among drying, sensitising surfactants is sodium lauryl sulfate. The similar-sounding ingredient sodium laureth sulfate is fine.

Surfactant references

  • International Journal of Toxicology, July 2010, pages 151S-161S
  • Journal of Cosmetic Science, March 2009, pages 143-151
  • Journal of the American Academy of Dermatology, January 2005, pages 125-132
  • International Journal of Cosmetic Science, June 1999, pages 371-382

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Calificaciones de ingredientes

Best

Probado y respaldado por estudios independientes. Ingrediente activo excepcional para la mayoría de los tipos de piel o problemas.

Good

Necesario para mejorar la textura, estabilidad o penetración de una fórmula.

Average

Generalmente no irritante, pero puede presentar problemas de aspecto, de estabilidad u otros que limiten su utilidad.

Bad

Hay probabilidad de irritación. El riesgo aumenta cuando se combina con otros ingredientes problemáticos.

Worst

Puede causar irritación, inflamación, sequedad, etc. Puede ofrecer algún beneficio en cierta medida, pero en general, se ha comprobado que causa más daño que beneficio.

Desconocido

No pudimos encontrarlo en nuestro diccionario de ingredientes. Registramos todos los ingredientes que faltan y realizamos actualizaciones continuas.

No calificado

Aún no hemos calificado este ingrediente porque no hemos tenido la oportunidad de revisar las investigaciones existentes sobre él.