Sphingolipids

Best

Emollient

Sphingolipids at a glance

  • Long chain fats that are skin-replenishing and conditioning ingredients
  • Help skin make more ceramides
  • Prevent water loss

Sphingolipids description

Sphingolipids are complex, long chain lipids (fats) that function as skin-replenishing and conditioning ingredients. In layperson’s terms, this means they help maintain an intact skin barrier and prevent water loss, leading to healthier, smoother, more youthful-looking skin. They are a precursor to ceramides, and help skin make more ceramides, which are key to keeping it strong. The name “sphingolipid” is in part derived from the term sphingoid, coined in 1884 by chemist J. L. W. Thudichum because their enigmatic nature reminded him of the mythological sphinx.

Sphingolipids references

  • American Journal of Clinical Dermatology, July 2021, ePublication
  • Nature Reviews Molecular Cell Biology, November 2017, pages 175-191
  • Journal of Allergy and Chemical Immunology, February 2017, AB87
  • Lipids in Health and Disease, January 2016, ePublication
  • http://lipidlibrary.aocs.org/lipids/introsph/index.htm
  • Progress in Lipid Research, January 2013, pages 141-164
  • Skin Therapy Letter, July 2012, pages 6-9

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Calificaciones de ingredientes

Best

Probado y respaldado por estudios independientes. Ingrediente activo excepcional para la mayoría de los tipos de piel o problemas.

Good

Necesario para mejorar la textura, estabilidad o penetración de una fórmula.

Average

Generalmente no irritante, pero puede presentar problemas de aspecto, de estabilidad u otros que limiten su utilidad.

Bad

Hay probabilidad de irritación. El riesgo aumenta cuando se combina con otros ingredientes problemáticos.

Worst

Puede causar irritación, inflamación, sequedad, etc. Puede ofrecer algún beneficio en cierta medida, pero en general, se ha comprobado que causa más daño que beneficio.

Desconocido

No pudimos encontrarlo en nuestro diccionario de ingredientes. Registramos todos los ingredientes que faltan y realizamos actualizaciones continuas.

No calificado

Aún no hemos calificado este ingrediente porque no hemos tenido la oportunidad de revisar las investigaciones existentes sobre él.