Sorbitan Oleate

Good

Cleansing Agent

No known benefits

Sorbitan Oleate at a glance

  • Emulsifier and cleansing agent
  • Also used in food preparations
  • Ruled safe as used in cosmetics
  • Yellow to brown liquid in its raw form

Sorbitan Oleate description

Sorbitan oleate is an emulsifier and cleansing agent in cosmetics. It is also used as a clarification agent in food preparations. The United States Food and Drug Administration has given sorbitan oleate Generally Recognized as Safe (GRAS) status for use in foods and it has also been ruled safe as used in cosmetics. Use levels of sorbitan oleate in cosmetics are typically between 0.5–5% depending on the type of formula and desired stability and/or aesthetic needs. In its raw form, sorbitan oleate is a viscous liquid that is yellow to brown in color.

Sorbitan Oleate references

  • SpecialChem.com, Website, Accessed December 2024
  • PubChem, Website, Accessed December 2024

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Calificaciones de ingredientes

Best

Probado y respaldado por estudios independientes. Ingrediente activo excepcional para la mayoría de los tipos de piel o problemas.

Good

Necesario para mejorar la textura, estabilidad o penetración de una fórmula.

Average

Generalmente no irritante, pero puede presentar problemas de aspecto, de estabilidad u otros que limiten su utilidad.

Bad

Hay probabilidad de irritación. El riesgo aumenta cuando se combina con otros ingredientes problemáticos.

Worst

Puede causar irritación, inflamación, sequedad, etc. Puede ofrecer algún beneficio en cierta medida, pero en general, se ha comprobado que causa más daño que beneficio.

Desconocido

No pudimos encontrarlo en nuestro diccionario de ingredientes. Registramos todos los ingredientes que faltan y realizamos actualizaciones continuas.

No calificado

Aún no hemos calificado este ingrediente porque no hemos tenido la oportunidad de revisar las investigaciones existentes sobre él.