Shea Butter

Best

Antioxidante

Shea Butter at a glance

  • Used as an emollient in skin care
  • Contains potent anti-aging antioxidants
  • Helps improve dry skin

Shea Butter description

Shea butter is an emollient skin care ingredint that can improve hydration, smooth and help with visible signs of aging. It’s also often listed by its former Latin name of _Butyrospermum parkii_ and current Latin name _Vitellaria paradoxa._ This plant lipid, extracted from the karite or shea tree, is used as an emollient in cosmetics and has smoothing properties for dry skin. Shea butter doesn’t just have a rich texture; it’s also a rich source of antioxidants, including quercetin, epicatechin gallate, gallocatechin and epigallocatechin, as well as skin-replenishing fatty acids (stearic and linoleic). It is an excellent ingredient to see in products designed to improve dry skin.

Shea Butter references

  • Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, June 2011, pages 45-55
  • Journal of Agricultural and Food Chemistry, October 2003, pages 6,268-6,273
  • Journal of Allergy and Clinical Immunology, February 2009, page S41

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Calificaciones de ingredientes

Mejor

Probado y respaldado por estudios independientes. Ingrediente activo excepcional para la mayoría de los tipos de piel o problemas.

Bueno

Necesario para mejorar la textura, estabilidad o penetración de una fórmula.

Promedio

Generalmente no irritante, pero puede presentar problemas de aspecto, de estabilidad u otros que limiten su utilidad.

Malo

Hay probabilidad de irritación. El riesgo aumenta cuando se combina con otros ingredientes problemáticos.

Peor

Puede causar irritación, inflamación, sequedad, etc. Puede ofrecer algún beneficio en cierta medida, pero en general, se ha comprobado que causa más daño que beneficio.

Desconocido

No pudimos encontrarlo en nuestro diccionario de ingredientes. Registramos todos los ingredientes que faltan y realizamos actualizaciones continuas.

No calificado

Aún no hemos calificado este ingrediente porque no hemos tenido la oportunidad de revisar las investigaciones existentes sobre él.