Sclerotium Gum

Good

Mejora la textura

No known benefits

Sclerotium Gum at a glance

  • A naturally derived, sugar-based ingredient
  • Produced by the fermentation of the Sclerotium rolfsii fungus
  • Functions as a thickener and stabilizer in cosmetics
  • Is similar to xanthan gum and pullulan

Sclerotium Gum description

Sclerotium gum is a naturally derived, gel-like polysaccharide (sugar-based) ingredient. It is produced from the fermentation of _Sclerotium rolfsii_, a type of fungus that gives it its name. Sclerotium gum is used in cosmetics to thicken and stabilise formulas. It also functions as a skin conditioning agent. Sclerotium gum is also used as a natural alternative to synthetic gelling agents such as carbomer. It also works as a suspending agent, literally keeping heavier ingredients in a formula from sinking to the bottom and requiring a product to be shaken vigorously before each use. The Cosmetics Ingredient Review board has deemed multiple times that sclerotium gum is considered safe as used in cosmetics, where it’s typical concentration ranges from 0.25–2%, depending on the desired product aesthetics and needs of ingredients it’s blended with. It is similar to other polysaccharide ingredients, including xanthan gum and pullulan.

Sclerotium Gum references

  • ACS Omega, June 2020, pages 15,280–15,289
  • International Journal of Toxicology, July 2016, pages 5S-49S
  • Cosmetics and Personal Care Products, Springer, 2015, pages 219-261

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Calificaciones de ingredientes

Mejor

Probado y respaldado por estudios independientes. Ingrediente activo excepcional para la mayoría de los tipos de piel o problemas.

Bueno

Necesario para mejorar la textura, estabilidad o penetración de una fórmula.

Promedio

Generalmente no irritante, pero puede presentar problemas de aspecto, de estabilidad u otros que limiten su utilidad.

Malo

Hay probabilidad de irritación. El riesgo aumenta cuando se combina con otros ingredientes problemáticos.

Peor

Puede causar irritación, inflamación, sequedad, etc. Puede ofrecer algún beneficio en cierta medida, pero en general, se ha comprobado que causa más daño que beneficio.

Desconocido

No pudimos encontrarlo en nuestro diccionario de ingredientes. Registramos todos los ingredientes que faltan y realizamos actualizaciones continuas.

No calificado

Aún no hemos calificado este ingrediente porque no hemos tenido la oportunidad de revisar las investigaciones existentes sobre él.