Polyvinylalcohol Crosspolymer

Aceptable

Mejora la textura

No known benefits

Polyvinylalcohol Crosspolymer at a glance

  • Polymer of vinyl alcohol and glyoxal
  • Bulking and film-forming agent
  • Can be drying in high amounts
  • Used in amounts up to 15% in peel-off products

Polyvinylalcohol Crosspolymer description

Polyvinylalcohol crosspolymer, also known as polyvinyl alcohol crosspolymer, is a synthetic polymer of vinyl alcohol (AKA ethenol) and glyoxal, an organic compound categorized as a dialdehyde. In cosmetics, polyvinylalcohol crosspolymer serves much the same function as its related ingredient, as a bulking and film-forming agent. In high amounts – such as the 15% concentration often found in peel-off skin care products – it can be drying and irritating.

Polyvinylalcohol Crosspolymer references

  • SpecialChem, Website, Accessed September 2025
  • RSC Advances, February 2020, pages 8,039-8,43

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Calificaciones de ingredientes

Excelente

Ingrediente sobresaliente con beneficios reales para la piel. Su eficacia está demostrada y respaldada por estudios independientes.

Bueno

Aunque no son tan beneficiosos como los de la categoría excelente, suelen ser necesarios para mejorar la textura, la estabilidad o la absorción de una fórmula.

Aceptable

Puede presentar ciertas limitaciones en cuanto a su apariencia, estabilidad o eficacia. A veces, son ingredientes básicos o que no cuentan con suficiente respaldo científico.

Poco recomendable

Aunque puede ofrecer algunos beneficios se recomienda evitarlo por su probabilidad de causar irritación, especialmente si se combina con otros ingredientes problemáticos.

Desaconsejable

Ha demostrado provocar efectos adversos como irritación, inflamación o sequedad, especialmente si se utiliza en altas concentraciones o junto con otros ingredientes irritantes.

Desconocido

No hemos encontrado este ingrediente en nuestro diccionario. Registramos todos los ingredientes desconocidos y actualizamos la información de forma continua.

Sin calificar

Ingrediente registrado, pero con la información científica disponible pendiente de revisar.