Pentaerythrityl Tetraisostearate

Good

Emollient

No known benefits

Pentaerythrityl Tetraisostearate at a glance

  • Functions as a thickener, moisturizing ingredient, and binding agent
  • Derived from the fatty acid isostearic acid
  • Used in cosmetics in amounts from 0.1% to 55%
  • Deemed safe as used in skin care products

Pentaerythrityl Tetraisostearate description

Pentaerythrityl tetraisostearate is a non-aqueous ester that functions as a thickener, moisturising ingredient, and binding agent in skin care products. It is derived from isostearic acid, a type of fatty acid. Pentaerythrityl tetraisostearate is also known as PTIS. It is used in cosmetics in amounts from 0.1% to 55% (the highest concentration is in lipsticks, where it helps impart a glossy look as well as helps to disperse pigments). The independent Cosmetic Ingredient Review panel found that pentaerythrityl tetraisostearate is safe as used in cosmetics, with no irritation or sensitisation reported.

Pentaerythrityl Tetraisostearate references

  • International Journal of Toxicology, September 2015, pages 99S-112S

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Calificaciones de ingredientes

Best

Probado y respaldado por estudios independientes. Ingrediente activo excepcional para la mayoría de los tipos de piel o problemas.

Good

Necesario para mejorar la textura, estabilidad o penetración de una fórmula.

Average

Generalmente no irritante, pero puede presentar problemas de aspecto, de estabilidad u otros que limiten su utilidad.

Bad

Hay probabilidad de irritación. El riesgo aumenta cuando se combina con otros ingredientes problemáticos.

Worst

Puede causar irritación, inflamación, sequedad, etc. Puede ofrecer algún beneficio en cierta medida, pero en general, se ha comprobado que causa más daño que beneficio.

Desconocido

No pudimos encontrarlo en nuestro diccionario de ingredientes. Registramos todos los ingredientes que faltan y realizamos actualizaciones continuas.

No calificado

Aún no hemos calificado este ingrediente porque no hemos tenido la oportunidad de revisar las investigaciones existentes sobre él.