PCA

Good

Humectante

PCA at a glance

  • Humectant derived from amino acids
  • Increases water content (hydration) in the uppermost layers of skin
  • Also part of skin’s natural moisturising factor
  • Often linked with mineral electrolytes to further supercharge hydration within skin’s aquaporins

PCA description

PCA (which stands for pyrrolidone carboxylic acid) is an amino acid-derived ingredient that functions as a humectant. As such, it increases water content (hydration) in the uppermost layers of skin. It is also part of skin’s intercellular matrix and plays an influential role in what’s known as skin’s natural moisturising factor. This makes PCA a skin care ingredient that skin readily recognizes and knows how to utilise. Several mineral-based derivatives of PCA are used in skin care, including sodium PCA, calcium PCA, magnesium PCA, and potassium PCA. Linking these mineral electrolytes with PCA allows them to work within skin’s aquaporins (water channels) to enhance hydration and train skin to maintain its moisture balance. This also helps strengthen skin’s barrier. PCA has been deemed safe by the Cosmetic Ingredient Review Expert Panel. Their report surveyed products containing between 0.000012-1.9% PCA.

PCA references

  • International Journal of Toxicology, 2019, pages 5S-11S
  • International Journal of Cosmetic Science, February 2017, pages 2-10, and December 2016, pages 567-575
  • Journal of Dermatological Science, December 2014, pages 231-239

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Calificaciones de ingredientes

Mejor

Probado y respaldado por estudios independientes. Ingrediente activo excepcional para la mayoría de los tipos de piel o problemas.

Bueno

Necesario para mejorar la textura, estabilidad o penetración de una fórmula.

Promedio

Generalmente no irritante, pero puede presentar problemas de aspecto, de estabilidad u otros que limiten su utilidad.

Malo

Hay probabilidad de irritación. El riesgo aumenta cuando se combina con otros ingredientes problemáticos.

Peor

Puede causar irritación, inflamación, sequedad, etc. Puede ofrecer algún beneficio en cierta medida, pero en general, se ha comprobado que causa más daño que beneficio.

Desconocido

No pudimos encontrarlo en nuestro diccionario de ingredientes. Registramos todos los ingredientes que faltan y realizamos actualizaciones continuas.

No calificado

Aún no hemos calificado este ingrediente porque no hemos tenido la oportunidad de revisar las investigaciones existentes sobre él.