Pantolactone

Good

Humectant

Pantolactone at a glance

  • Synthetic humectant that helps maintain skin’s moisture
  • Required to make the B vitamins panthenol and pantothenic acid
  • Often found in blends with other hydrating ingredients
  • Also used to make panthenol derivatives that help skin and hair

Pantolactone description

Pantolactone is a synthetic humectant that plays a role in maintaining skin’s moisture balance. This compound is also known as pantoyl lactone, and it is required for the creation of skin-beneficial B vitamins panthenol and pantothenic acid. It is typically included as part of a blend with other cosmetic hydrating ingredients such as panthenol, glycerin, sodium hyaluronate, and/or various strains of yeast. These ingredients work together to keep skin hydrated and help it resist water loss. Pantolactone is considered safe as used in cosmetics, where amounts tend to be 1% or less.

Pantolactone references

  • Chirality, January 2022, pages 114–124
  • International Journal of Molecular Sciences, November 2020, pages 1–12
  • The Medical-Surgical Journal, September 2015, pages 938–943

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Calificaciones de ingredientes

Best

Probado y respaldado por estudios independientes. Ingrediente activo excepcional para la mayoría de los tipos de piel o problemas.

Good

Necesario para mejorar la textura, estabilidad o penetración de una fórmula.

Average

Generalmente no irritante, pero puede presentar problemas de aspecto, de estabilidad u otros que limiten su utilidad.

Bad

Hay probabilidad de irritación. El riesgo aumenta cuando se combina con otros ingredientes problemáticos.

Worst

Puede causar irritación, inflamación, sequedad, etc. Puede ofrecer algún beneficio en cierta medida, pero en general, se ha comprobado que causa más daño que beneficio.

Desconocido

No pudimos encontrarlo en nuestro diccionario de ingredientes. Registramos todos los ingredientes que faltan y realizamos actualizaciones continuas.

No calificado

Aún no hemos calificado este ingrediente porque no hemos tenido la oportunidad de revisar las investigaciones existentes sobre él.