Linalyl Acetate

Worst

Antioxidante

Linalyl Acetate at a glance

  • Ester of linalool
  • Key compound in lavender + bergamot essential oils
  • Has anti-inflammatory benefits
  • Also a skin sensitizer

Linalyl Acetate description

Linalyl acetate is an ester of linalool and a chemical compound found in many plants. It is one of the main components found in essential oils of lavender and bergamot. In cosmetics, it is primarily used as a fragrance ingredient, where it imparts a scent with notes of lavender and clary sage. Research has found that in addition to antioxidant properties, linalyl acetate also has anti-inflammatory benefits. This is a double-edged sword because its volatile components make linalyl acetate a potential skin sensitizer, especially when it’s exposed to oxygen. Because of this mixed bag potential, it’s recommended to avoid linalyl acetate in topical skin care products.

Linalyl Acetate references

  • PubChem, Website, Accessed January 2025
  • Scientific Reports, May 2022, ePublication
  • Contact Dermatitis, April 2015, pages 216-223

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Calificaciones de ingredientes

Mejor

Probado y respaldado por estudios independientes. Ingrediente activo excepcional para la mayoría de los tipos de piel o problemas.

Bueno

Necesario para mejorar la textura, estabilidad o penetración de una fórmula.

Promedio

Generalmente no irritante, pero puede presentar problemas de aspecto, de estabilidad u otros que limiten su utilidad.

Malo

Hay probabilidad de irritación. El riesgo aumenta cuando se combina con otros ingredientes problemáticos.

Peor

Puede causar irritación, inflamación, sequedad, etc. Puede ofrecer algún beneficio en cierta medida, pero en general, se ha comprobado que causa más daño que beneficio.

Desconocido

No pudimos encontrarlo en nuestro diccionario de ingredientes. Registramos todos los ingredientes que faltan y realizamos actualizaciones continuas.

No calificado

Aún no hemos calificado este ingrediente porque no hemos tenido la oportunidad de revisar las investigaciones existentes sobre él.