Leuconostoc/Radish Root Ferment Filtrate

Bueno

Extractos vegetales

No known benefits

Leuconostoc/Radish Root Ferment Filtrate at a glance

  • Created by fermenting Raphanus sativus (radish) roots with the microorganism, Leuconostoc
  • Used as a preservative in cosmetics and skin care
  • Usually used at a concentration of 0.5%

Leuconostoc/Radish Root Ferment Filtrate description

A preservative created by fermenting _Raphanus sativus_ (radish) roots with the microorganism, Leuconostoc, a bacteria from lactic acid. Small amounts (typically 0.5%) are used in cosmetics to protect them from a wide range of harmful substances that can contaminate the product and alter its effectiveness. Interestingly, the two compounds believed to be responsible for this ingredient’s preservative action are salicylic acid and an ammonium salt. It seems neither comes from fermentation, but is present because these ingredients are used in soil to manage the growth of radishes, ensuring consistent sizes and colouration.

Leuconostoc/Radish Root Ferment Filtrate references

  • Journal of Genetic Engineering and Biotechnology, June 2016, pages 1-8
  • Journal of Agricultural and Food Chemistry, March 2015, pages 3,053-3,058

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Calificaciones de ingredientes

Excelente

Ingrediente sobresaliente con beneficios reales para la piel. Su eficacia está demostrada y respaldada por estudios independientes.

Bueno

Aunque no son tan beneficiosos como los de la categoría excelente, suelen ser necesarios para mejorar la textura, la estabilidad o la absorción de una fórmula.

Aceptable

Puede presentar ciertas limitaciones en cuanto a su apariencia, estabilidad o eficacia. A veces, son ingredientes básicos o que no cuentan con suficiente respaldo científico.

Poco recomendable

Aunque puede ofrecer algunos beneficios se recomienda evitarlo por su probabilidad de causar irritación, especialmente si se combina con otros ingredientes problemáticos.

Desaconsejable

Ha demostrado provocar efectos adversos como irritación, inflamación o sequedad, especialmente si se utiliza en altas concentraciones o junto con otros ingredientes irritantes.

Desconocido

No hemos encontrado este ingrediente en nuestro diccionario. Registramos todos los ingredientes desconocidos y actualizamos la información de forma continua.

Sin calificar

Ingrediente registrado, pero con la información científica disponible pendiente de revisar.