Kathon CG

Worst

Preservative

No known benefits

Kathon CG at a glance

  • Also called Kathon™ Cosmetic Grade
  • Combination of two sensitizing synthetic preservatives
  • Can cause contact dermatitis

Kathon CG description

Kathon CG is the trade name for a combination of methylchloroisothiazolinone and methylisothiazolinone, which offers preservative benefit. Introduced into cosmetics in the mid-1970s, it elicited a great number of sensitizations in consumers. This led to it not being included in cosmetics other than rinse-off products. This blend is used in many products instead of parabens, despite the fact that parabens have a better safety track record and lower incidence of causing a sensitising reaction.

Kathon CG references

  • Anais Brasileiros de Dematologia, May-June 2023, pages 339-346
  • Life, May 2022, pages 1-12
  • Revista Brasileira de Saúde Ocupaciona, April 2022, pages 1-10
  • World Allergy Organization Journal, July 2020, ePublication
  • Anais Brasileiros de Dematologia, March-April 2020, pages 194–199

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Calificaciones de ingredientes

Best

Probado y respaldado por estudios independientes. Ingrediente activo excepcional para la mayoría de los tipos de piel o problemas.

Good

Necesario para mejorar la textura, estabilidad o penetración de una fórmula.

Average

Generalmente no irritante, pero puede presentar problemas de aspecto, de estabilidad u otros que limiten su utilidad.

Bad

Hay probabilidad de irritación. El riesgo aumenta cuando se combina con otros ingredientes problemáticos.

Worst

Puede causar irritación, inflamación, sequedad, etc. Puede ofrecer algún beneficio en cierta medida, pero en general, se ha comprobado que causa más daño que beneficio.

Desconocido

No pudimos encontrarlo en nuestro diccionario de ingredientes. Registramos todos los ingredientes que faltan y realizamos actualizaciones continuas.

No calificado

Aún no hemos calificado este ingrediente porque no hemos tenido la oportunidad de revisar las investigaciones existentes sobre él.