Isostearyl Palmitate

Good

Emoliente

Isostearyl Palmitate at a glance

  • Ester of isostearyl alcohol and palmitic acid
  • Used as an emollient and binding agent
  • Impart a lightweight, silky emolliency to formulas
  • Ruled safe as used in cosmetics

Isostearyl Palmitate description

Isostearyl palmitate is the ester of isostearyl alcohol (a type of fatty alcohol) and the fatty acid palmitic acid. In cosmetics, it’s used as an emollient and binding agent. According to one of its suppliers, isostearyl palmitate is supposed to impart a silky, lightweight emolliency with a non-greasy feel. Isostearyl palmitate has been ruled safe as used in cosmetics by the independent Cosmetic Ingredient Review. Typical usage levels in leave-on and rinse-off products range from 1–5%, with amounts of 3% bringing the desired silky emolliency.

Isostearyl Palmitate references

  • International Journal of Toxicology, September 2015, ePublication

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Calificaciones de ingredientes

Mejor

Probado y respaldado por estudios independientes. Ingrediente activo excepcional para la mayoría de los tipos de piel o problemas.

Bueno

Necesario para mejorar la textura, estabilidad o penetración de una fórmula.

Promedio

Generalmente no irritante, pero puede presentar problemas de aspecto, de estabilidad u otros que limiten su utilidad.

Malo

Hay probabilidad de irritación. El riesgo aumenta cuando se combina con otros ingredientes problemáticos.

Peor

Puede causar irritación, inflamación, sequedad, etc. Puede ofrecer algún beneficio en cierta medida, pero en general, se ha comprobado que causa más daño que beneficio.

Desconocido

No pudimos encontrarlo en nuestro diccionario de ingredientes. Registramos todos los ingredientes que faltan y realizamos actualizaciones continuas.

No calificado

Aún no hemos calificado este ingrediente porque no hemos tenido la oportunidad de revisar las investigaciones existentes sobre él.