Hydrolyzed Jojoba Protein

Bueno

Emoliente

Hydrolyzed Jojoba Protein at a glance

  • Derived from jojoba seeds
  • Has hydrating and conditioning properties
  • Ruled safe as used in cosmetics

Hydrolyzed Jojoba Protein description

Hydrolyzed jojoba protein is the protein fraction of seeds from the jojoba plant (_Simmondsia chinensis_) that has been hydrolyzed. Hydrolysis is a chemical process involving the reaction of a substance with water to form a modified substance. Much like the oil also extracted from this plant, hydrolyzed jojoba protein is primarily used in cosmetics as a hydrating and conditioning ingredient in both skin care and hair care products. Its moisturizing properties can provide a temporary improvement in the appearance of fine lines and wrinkles (as most moisturizing ingredients do). The independent Cosmetics Ingredient Council has ruled hydrolyzed jojoba protein safe in its current usage in cosmetics. The typical use level of hydrolyzed jojoba protein in leave-on cosmetics is 0.001-0.025%.

Hydrolyzed Jojoba Protein references

  • SpecialChem.com, Website, Accessed November 2024
  • ULProspector, Website, Accessed November 2024
  • International Journal of Toxicology, August 2022, pages 5S-20S
  • Israel Journal of Plant Sciences, January 2021, pages 38-47

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Calificaciones de ingredientes

Excelente

Ingrediente sobresaliente con beneficios reales para la piel. Su eficacia está demostrada y respaldada por estudios independientes.

Bueno

Aunque no son tan beneficiosos como los de la categoría excelente, suelen ser necesarios para mejorar la textura, la estabilidad o la absorción de una fórmula.

Aceptable

Puede presentar ciertas limitaciones en cuanto a su apariencia, estabilidad o eficacia. A veces, son ingredientes básicos o que no cuentan con suficiente respaldo científico.

Poco recomendable

Aunque puede ofrecer algunos beneficios se recomienda evitarlo por su probabilidad de causar irritación, especialmente si se combina con otros ingredientes problemáticos.

Desaconsejable

Ha demostrado provocar efectos adversos como irritación, inflamación o sequedad, especialmente si se utiliza en altas concentraciones o junto con otros ingredientes irritantes.

Desconocido

No hemos encontrado este ingrediente en nuestro diccionario. Registramos todos los ingredientes desconocidos y actualizamos la información de forma continua.

Sin calificar

Ingrediente registrado, pero con la información científica disponible pendiente de revisar.