Glucose Oxidase

Bueno

Humectante

Glucose Oxidase at a glance

  • Enzyme that catalyses the oxidation of the sugar glucose to gluconic acid
  • Functions as a skin conditioning ingredient
  • Synthesised by fungi and insects and can be manufactured synthetically
  • Has medical and food applications

Glucose Oxidase description

Glucose oxidase is an enzyme that catalyses the oxidation of the sugar glucose to gluconic acid. In nature it is synthesised by several species of fungi and insects such as honeybees. It can also be manufactured synthetically (Paula’s Choice uses this version). In cosmetics, it functions as a skin-conditioning agent. Glucose oxidase is also used in medicine to help monitor glucose levels, and in the food industry to control glucose amounts. The ester of gluconic acid is known as gluconolactone, a polyhydroxy acid (PHA) that in amounts of 2% and up and within the correct pH range has exfoliating properties for skin.

Glucose Oxidase references

  • Molecules, April 2019, pages 1–20
  • Biosensors and Bioelectronics, July 2018, pages 175–179
  • Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, October 2016, pages 50–54
  • Journal of Cosmetic Science, January-February 2013, pages 1–8
  • Journal of Biomaterials Applications, May 2012, pages 917–938
  • Applied Microbiology and Biotechnology, April 2008, pages 927–938

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Calificaciones de ingredientes

Excelente

Ingrediente sobresaliente con beneficios reales para la piel. Su eficacia está demostrada y respaldada por estudios independientes.

Bueno

Aunque no son tan beneficiosos como los de la categoría excelente, suelen ser necesarios para mejorar la textura, la estabilidad o la absorción de una fórmula.

Aceptable

Puede presentar ciertas limitaciones en cuanto a su apariencia, estabilidad o eficacia. A veces, son ingredientes básicos o que no cuentan con suficiente respaldo científico.

Poco recomendable

Aunque puede ofrecer algunos beneficios se recomienda evitarlo por su probabilidad de causar irritación, especialmente si se combina con otros ingredientes problemáticos.

Desaconsejable

Ha demostrado provocar efectos adversos como irritación, inflamación o sequedad, especialmente si se utiliza en altas concentraciones o junto con otros ingredientes irritantes.

Desconocido

No hemos encontrado este ingrediente en nuestro diccionario. Registramos todos los ingredientes desconocidos y actualizamos la información de forma continua.

Sin calificar

Ingrediente registrado, pero con la información científica disponible pendiente de revisar.