Flavor

Aceptable

Fragancia sintética y natural

No known benefits

Flavor description

According to the U.S. Food and Drug Administration, the term “flavour” on a product label signifies “any natural or synthetic substance or substances used solely to impart a taste to a cosmetic product.” In Europe, the labeling name for flavour is “aroma”. The term “flavour” is used most often for lip-care products and lip cosmetics (think lipstick, lip gloss).Although it is basically synonymous with fragrance, listing “flavour” on products meant for application to lips is more appealing (who wants to think of ingesting fragrance?). Given that flavour can be composed of numerous ingredients, it’s a gamble as to whether or not lips will experience sensitivity. Most lip plumpers listing flavour tend to use that term to encompass flavoring agents that can have a sensitising effect of lips, such as various types of pepper, ginger, or various forms of mint.

Flavor references

  • Current Opinion in Biotechnology, February 2020, pages 168-180
  • Toxicology Research, July 2018, pages 618-646
  • Advances in Dermatology and Allergology, October 2013, pages 307-310
  • Environmental Health Perspective, April 2013, pages A126-A133

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Calificaciones de ingredientes

Excelente

Ingrediente sobresaliente con beneficios reales para la piel. Su eficacia está demostrada y respaldada por estudios independientes.

Bueno

Aunque no son tan beneficiosos como los de la categoría excelente, suelen ser necesarios para mejorar la textura, la estabilidad o la absorción de una fórmula.

Aceptable

Puede presentar ciertas limitaciones en cuanto a su apariencia, estabilidad o eficacia. A veces, son ingredientes básicos o que no cuentan con suficiente respaldo científico.

Poco recomendable

Aunque puede ofrecer algunos beneficios se recomienda evitarlo por su probabilidad de causar irritación, especialmente si se combina con otros ingredientes problemáticos.

Desaconsejable

Ha demostrado provocar efectos adversos como irritación, inflamación o sequedad, especialmente si se utiliza en altas concentraciones o junto con otros ingredientes irritantes.

Desconocido

No hemos encontrado este ingrediente en nuestro diccionario. Registramos todos los ingredientes desconocidos y actualizamos la información de forma continua.

Sin calificar

Ingrediente registrado, pero con la información científica disponible pendiente de revisar.