Ethyl Oleate

No calificado

Emoliente

Ethyl Oleate at a glance

  • Ester of oleic acid
  • Skin conditioning, emollient ingredient
  • Found naturally or lab-produced
  • Clear to pale yellow liquid in its raw form

Ethyl Oleate description

Ethyl oleate is an ester formed by the condensation of the fatty acid oleic acid and ethanol. In skin care formulas, it serves much the same function as oleic acid – that is, as a skin conditioning, emollient ingredient. This ester does not maintain the irritant or drying properties for skin that pure ethanol (alcohol) has. Ethyl oleate can be lab-created and is also found naturally in plants such as neem and cinnamon. In its raw form it is a clear to pale yellow liquid. Its fluid nature lends excellent spreadability to cosmetics. A formal safety assessment of ethyl oleate hasn’t been done; however, oleic acid is considered safe for skin. Usage levels of ethyl oleate in cosmetics have not been firmly established.

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Calificaciones de ingredientes

Mejor

Probado y respaldado por estudios independientes. Ingrediente activo excepcional para la mayoría de los tipos de piel o problemas.

Bueno

Necesario para mejorar la textura, estabilidad o penetración de una fórmula.

Promedio

Generalmente no irritante, pero puede presentar problemas de aspecto, de estabilidad u otros que limiten su utilidad.

Malo

Hay probabilidad de irritación. El riesgo aumenta cuando se combina con otros ingredientes problemáticos.

Peor

Puede causar irritación, inflamación, sequedad, etc. Puede ofrecer algún beneficio en cierta medida, pero en general, se ha comprobado que causa más daño que beneficio.

Desconocido

No pudimos encontrarlo en nuestro diccionario de ingredientes. Registramos todos los ingredientes que faltan y realizamos actualizaciones continuas.

No calificado

Aún no hemos calificado este ingrediente porque no hemos tenido la oportunidad de revisar las investigaciones existentes sobre él.