Cetyl Alcohol

Bueno

Mejora la textura

Cetyl Alcohol at a glance

  • Fatty alcohol used as an emollient, emulsifier, and thickening agent
  • Can be naturally or synthetically derived
  • One of the longest-known fatty acids, discovered in 1913
  • Considered safe as used in cosmetics

Cetyl Alcohol description

Cetyl alcohol is a gentle fatty alcohol used as an emollient (moisturising ingredient), emulsifier, thickener, and carrying agent for other ingredients. It can be derived naturally, as in coconut fatty alcohol, or made synthetically. Both forms are considered safe and effective for skin. It is one of the longest-known fatty alcohols, having been discovered in 1913, when a French chemist isolated it from whale oil (hence the name “cetyl”, which is derived from _Cetacea_, the taxonomical infraorder in which whales are classified). It is not related to SD alcohol, denatured alcohol, or ethyl alcohol. There have been some reports of irritation with cetyl alcohol in compromised skin; however, this is thought to be from impurities in the refining process and not from cetyl alcohol itself. Cetyl alcohol is considered safe for use in cosmetics, even in amounts surpassing 50% (although its typical usage range is 5–10%).

Cetyl Alcohol references

  • International Journal of Cosmetic Science, December 2012, pages 567-574
  • http://www.cir-safety.org/sites/default/files/115_buff3a_suppl.pdf
  • https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/1-Hexadecanol

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Calificaciones de ingredientes

Excelente

Ingrediente sobresaliente con beneficios reales para la piel. Su eficacia está demostrada y respaldada por estudios independientes.

Bueno

Aunque no son tan beneficiosos como los de la categoría excelente, suelen ser necesarios para mejorar la textura, la estabilidad o la absorción de una fórmula.

Aceptable

Puede presentar ciertas limitaciones en cuanto a su apariencia, estabilidad o eficacia. A veces, son ingredientes básicos o que no cuentan con suficiente respaldo científico.

Poco recomendable

Aunque puede ofrecer algunos beneficios se recomienda evitarlo por su probabilidad de causar irritación, especialmente si se combina con otros ingredientes problemáticos.

Desaconsejable

Ha demostrado provocar efectos adversos como irritación, inflamación o sequedad, especialmente si se utiliza en altas concentraciones o junto con otros ingredientes irritantes.

Desconocido

No hemos encontrado este ingrediente en nuestro diccionario. Registramos todos los ingredientes desconocidos y actualizamos la información de forma continua.

Sin calificar

Ingrediente registrado, pero con la información científica disponible pendiente de revisar.