Caesalpinia Spinosa Gum

Bueno

Mejora la textura

Caesalpinia Spinosa Gum at a glance

  • A natural thickening agent and viscosity-enhancing ingredient that helps improve formulary textures
  • Known for providing a non-sticky, soft, velvety after-feel
  • Can also lend hydrating properties
  • Obtained by grinding the endosperm of seeds of the Caesalpinia spinosa tree

Caesalpinia Spinosa Gum description

_Caesalpinia spinosa_ gum (sometimes also referred to as “tara gum” or “Peruvian carob”) is a natural thickening agent and viscosity-enhancing ingredient that helps improve formulary textures. It is obtained by grinding the endosperm of seeds of the _Caesalpinia spinosa_ tree, native to South America. _Caesalpinia spinosa_ gum is also categorized as a polysaccharide (complex sugar) that is hydrating for skin. Cosmetic suppliers of this ingredient tout its ability to provide a “non-sticky, non-stringy, and smooth feel to formulations.” It is also described as providing a soft, velvety after-feel. Suppliers suggest ideal concentration levels ranging between 0.1 to 2%. As a raw material, it’s an odourless, white powder that is water soluble and noted for its wide compatibility with other ingredients. _Caesalpinia spinosa_ gum has been deemed safe by the Cosmetic Ingredient Review Expert Panel.

Caesalpinia Spinosa Gum references

  • Natura Skin, Accessed January 2022, ePublication
  • SpecialChem, Accessed January 2022, ePublication
  • UL Prospector, Accessed January 2022, ePublication
  • Cosmetics, June 2019, pages 1-13
  • International Journal of Toxicology, 2015, pages 35S-65S
  • Polysaccharides: Bioactivity and Biotechnology; Springer International Publishing, 2015, pages 1,867-1,892.

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Calificaciones de ingredientes

Excelente

Ingrediente sobresaliente con beneficios reales para la piel. Su eficacia está demostrada y respaldada por estudios independientes.

Bueno

Aunque no son tan beneficiosos como los de la categoría excelente, suelen ser necesarios para mejorar la textura, la estabilidad o la absorción de una fórmula.

Aceptable

Puede presentar ciertas limitaciones en cuanto a su apariencia, estabilidad o eficacia. A veces, son ingredientes básicos o que no cuentan con suficiente respaldo científico.

Poco recomendable

Aunque puede ofrecer algunos beneficios se recomienda evitarlo por su probabilidad de causar irritación, especialmente si se combina con otros ingredientes problemáticos.

Desaconsejable

Ha demostrado provocar efectos adversos como irritación, inflamación o sequedad, especialmente si se utiliza en altas concentraciones o junto con otros ingredientes irritantes.

Desconocido

No hemos encontrado este ingrediente en nuestro diccionario. Registramos todos los ingredientes desconocidos y actualizamos la información de forma continua.

Sin calificar

Ingrediente registrado, pero con la información científica disponible pendiente de revisar.