Black Elderberry

Excellente

Extractos vegetales

Black Elderberry at a glance

  • High antioxidant content
  • Has soothing properties
  • Also called Sambucus nigra fruit extract

Black Elderberry description

Black elderberry is the common name for a plant taxonomically known as _Sambucus nigra_ that is native to North American and Europe. The fruit of this type of black elderberry has long been used in teas and other medical preparations to treat everything from colds and flus to stomach upsets. Applied topically, black elderberry has potent anti-aging properties, specifically thanks to its high antioxidant polyphenol content. These polyphenols also have strong anti-inflammatory properties, making black elderberry useful in skin care preparations designed for sensitive or reddened skin. The amount of black elderberry used in cosmetics is typically 0.1%, although lower amounts may be used if it’s part of an antioxidant blend. One interesting note: though black elderberries can be consumed safely when cooked (or otherwise processed), the raw berries are considered toxic.

Black Elderberry references

  • Pharmaceuticals, March 2024, pages 1-14
  • Food Chemistry, March 2023 and October 2022, ePublication
  • Journal of Agricultural and Food Chemistry, March 2022, pages 4,202-4,220
  • Food Reviews International, July 2020, pages 1,237-1,265

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Calificaciones de ingredientes

Excelente

Ingrediente sobresaliente con beneficios reales para la piel. Su eficacia está demostrada y respaldada por estudios independientes.

Bueno

Aunque no son tan beneficiosos como los de la categoría excelente, suelen ser necesarios para mejorar la textura, la estabilidad o la absorción de una fórmula.

Aceptable

Puede presentar ciertas limitaciones en cuanto a su apariencia, estabilidad o eficacia. A veces, son ingredientes básicos o que no cuentan con suficiente respaldo científico.

Poco recomendable

Aunque puede ofrecer algunos beneficios se recomienda evitarlo por su probabilidad de causar irritación, especialmente si se combina con otros ingredientes problemáticos.

Desaconsejable

Ha demostrado provocar efectos adversos como irritación, inflamación o sequedad, especialmente si se utiliza en altas concentraciones o junto con otros ingredientes irritantes.

Desconocido

No hemos encontrado este ingrediente en nuestro diccionario. Registramos todos los ingredientes desconocidos y actualizamos la información de forma continua.

Sin calificar

Ingrediente registrado, pero con la información científica disponible pendiente de revisar.