Alpha Isomethyl Ionone

Worst

Fragrance Synthetic and Natural

No known benefits

Alpha Isomethyl Ionone at a glance

  • Has a strong, flowery scent
  • Research shows it can cause allergic skin reactions
  • Considered an allergen in the European Union
  • One of the scent components of Chanel No. 5

Alpha Isomethyl Ionone description

Volatile fragrance and flavoring ingredient that must be listed on products that contain it due to its risk of causing a sensitised reaction at concentations as low as 0.001%. It’s an ingredient to avoid if you have sensitive skin, especially because it’s almost always combined with other volatile fragrance components such as linalool and eugenol.

Alpha Isomethyl Ionone references

  • Regulatory Toxicology and Pharmacology, August 2022, pages 1–6
  • Current Chemistry Letters, October 2021, pages 435-444
  • Journal of Preventive Medicine and Hygiene, March 2019, pages E50-E57
  • Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, July 2007, pages 755-562
  • Contact Dermatitis, December 2005, pages 320-323
  • CosmeticsInfo.org, Website

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Calificaciones de ingredientes

Best

Probado y respaldado por estudios independientes. Ingrediente activo excepcional para la mayoría de los tipos de piel o problemas.

Good

Necesario para mejorar la textura, estabilidad o penetración de una fórmula.

Average

Generalmente no irritante, pero puede presentar problemas de aspecto, de estabilidad u otros que limiten su utilidad.

Bad

Hay probabilidad de irritación. El riesgo aumenta cuando se combina con otros ingredientes problemáticos.

Worst

Puede causar irritación, inflamación, sequedad, etc. Puede ofrecer algún beneficio en cierta medida, pero en general, se ha comprobado que causa más daño que beneficio.

Desconocido

No pudimos encontrarlo en nuestro diccionario de ingredientes. Registramos todos los ingredientes que faltan y realizamos actualizaciones continuas.

No calificado

Aún no hemos calificado este ingrediente porque no hemos tenido la oportunidad de revisar las investigaciones existentes sobre él.