Algae

Best

Antioxidant

Algae description

Algae are very simple, chlorophyll-containing organisms in a family that includes more than 20,000 different known species. In cosmetics, algae act as thickening agents, water-binding agents, and antioxidants. Some algae are also potential skin sensitiser. For example, the phycocyanin present in blue-green algae has been suspected of sensitisation on the basis of patch tests. Other forms of algae, such as Irish moss and carrageenan, contain proteins, vitamin A, sugar, starch, vitamin B1, iron, sodium, phosphorus, magnesium, copper, and calcium. Most of these are beneficial for skin, as emollients, soothing agents, or antioxidants. New research shows forms of brown algae show promise for improving the appearance of ageing skin. As a plant ingredient, all types of algae are prone to breaking down with routine exposure to air and light. Because of this, avoid anti-ageing products with algae that are packaged in jars.

Algae references

  • Bioresource Technology, May 2015, pages 355-362
  • Marine Pharmacognosy: Trends and Applications, 2013
  • Marine Drugs, January 2013, pages 146-164

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Calificaciones de ingredientes

Best

Probado y respaldado por estudios independientes. Ingrediente activo excepcional para la mayoría de los tipos de piel o problemas.

Good

Necesario para mejorar la textura, estabilidad o penetración de una fórmula.

Average

Generalmente no irritante, pero puede presentar problemas de aspecto, de estabilidad u otros que limiten su utilidad.

Bad

Hay probabilidad de irritación. El riesgo aumenta cuando se combina con otros ingredientes problemáticos.

Worst

Puede causar irritación, inflamación, sequedad, etc. Puede ofrecer algún beneficio en cierta medida, pero en general, se ha comprobado que causa más daño que beneficio.

Desconocido

No pudimos encontrarlo en nuestro diccionario de ingredientes. Registramos todos los ingredientes que faltan y realizamos actualizaciones continuas.

No calificado

Aún no hemos calificado este ingrediente porque no hemos tenido la oportunidad de revisar las investigaciones existentes sobre él.